Τρίτη 1 Μαρτίου 2011


Έργο Γουόρχολ στο Sotheby's


Πέντε έργα του Άντυ Γουόρχολ τέθηκαν σε δημοπρασία από τον Oίκο Sotheby’s στο Λονδίνο, μεταξύ των οποίων και το διάσημο «Four dollar Signs», που ανήκε στη συλλογή Ιόλα και είχε αγοράσει απευθείας από τον καλλιτέχνη, ο Αλέξανδρος Ιόλας.

Στο μεταξύ νωρίτερα κυκλοφόρησε ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα, πυροδοτώντας συζητήσεις για τον σημερινό κάτοχο του προς δημοπράτηση έργου και τον τρόπο απόκτησης του.
 Σε απάντηση των παραπάνω, ο οίκος Sotheby’s, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: «Ο Οίκος Sotheby's επιβεβαιώνει ότι ο τωρινός ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου έργου το απέκτησε από τον Αλέξανδρο Ιόλα όσο ο τελευταίος βρισκόταν εν ζωή, πριν το 1987, και το έργο έχει παραμείνει στην ίδια συλλογή μέχρι σήμερα» και συνεχίζει: «Όπως αναφέρεται στον κατάλογο του Οίκου Sotheby's το έργο προέρχεται από Ευρωπαίο ιδιώτη συλλέκτη και όχι από τη συλλογή του κ. Πορταλάκη όπως έχει λανθασμένα υπονοηθεί.
Ο υπαινιγμός ότι το έργο αυτό εξαφανίστηκε από το σπίτι του Ιόλα μετά το θάνατό του είναι αβάσιμος» καταλήγει η ανακοίνωση του Οίκου.
Σημειώνεται ότι η αξία πώλησης του έργου «Four Dollar Signs», εκτιμάται ανάμεσα στις 600 χιλιάδες έως 800 χιλιάδες λίρες. Τα άλλα τέσσερα έργα Γουόρχολ, που δημοπρατούνται απόψε αλλά δεν προέρχονται από τη συλλογή Ιόλα είναι το πορτρτέτο της Τζάκι Κένεντυ, το δίπτυχο « Oxidation Painting», το «Campbell’s chicken noodle soup box» και το ακριβότερο όλων, ένα πολλαπλό πορτρέτο της Μέρλιν Μονρόε, «Nine multicoloured Marilyns», αξίας 2 έως 3 εκ. λιρών.

by culture.ana-mpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου